Wormenbak.nl

Composteren met Wormencomposteren
Met wormen composteren is een middel om de organische afval stroom te beperken en een bruikbare grondstof te verkrijgen.
Niet voor niets wordt in Belgie het thuis composteren gepromoot door de overheden d.m.v compostmeesters.

Het verwerken van "afval" is een dure aangelegenheid, dit terwijl het organische gedeelte uit het thuisafval, eigenlijk een zeer geschikte grondstof is voor compost.
De wormenbak vind zijn plaats in appartementen, kamerwoningen,
flats of te wel in de kleiner behuiste huishoudens en huishoudens zonder of met een kleine tuin.
Ook bij mensen die de kwaliteit van de compost kennen zien we wormenbakken.


Composteren met een wormenbak is niet simpel, maar wel makkelijk te leren.
Het houden en onderhouden van levende beesten vraagt nu eenmaal wat meer aandacht dan de GFT container.
Met een beetje inlevingsvermogen van wat een worm graag wil, kunnen we ze zo facaliteren dat ze de voor ons
ongewenste organische reststoffen, omzetten door ons gewenste organische meststoffen.


De organische fractie in "ons" thuis afval ligt rond de 45% van al "ons" afval, als we meer thuis zouden composteren kunnen de afvalstoffen kosten naar beneden of in ieder geval minder snel stijgen. Het afvoeren en storten en/of verwerken van "ons" afval wordt alleen maar duurder en gebruikt daarnaast ook nog veel energie. Door zelf die dingen te verwerken die we kunnen verwerken drukken we de collectieve kosten.

Wormen eten niet alles en zijn gevoelig voor diverse omgevingsfactoren, de hoeveelheden die gegeven kunnen worden zijn wat beperkter, maar een goed werkende wormenbak kan heel wat aan. 
1kilo wormen eet per week toch maar mooi even 3,5 kilo in een goed werkende wormenbak weg (1 worm eet zijn eigen lichaamsgewicht in 2 dagen op).
De populatie in een wormenbak "groeit" geleidelijk om in evenwicht te komen met de aangeboden hoeveelheid eten.
Dus ook als er wormen geoogst worden zal een populatie weer gaan groeien om dit evenwicht te herstellen.


Het composteren met wormen is geen exacte wetenschap, wat erin gaat is vaak op ervaringen gebaseerd, maar niet direct een regel, de natuur kan wat dat betreft gelukkig een hoop hebben, ook andere organisme, bacterieën en schimmels kunnen bepaalde ongewenste "voeding" verwerken, zo komen er naast wormen vaak ook nog andere "afvalverwerkers" voor die onze wormen kunnen helpen. Deze andere afvalverwerks ziijn vaak ook gewenst in het natuurlijk proces in onze tuinen.